Το ρύζι, το παραδοσιακό καλλυντικό των γκεισών της Ιαπωνίας,  έχει χημική δομή παρόμοια με τα ceramides και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου για πιο νεανικό δέρμα. Ταυτόχρονα έχει και εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες. Στην Ιαπωνία, αλλά και σε όλη την Ασία, το Ρυζέλαιο – Rice Bran oil (Oryza sativa) δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό διατροφικό συστατικό, αλλά το έλαιο που απλώνεται σε καθημερινή χρήση ακόμα κι απευθείας στο δέρμα, τα μαλλιά το σώμα και χρησιμοποιείται για λάμψη και φυσική κατάλευκη όψη, χωρίς σημάδια και δυσχρωμίες.

Τα  ένζυμα του ρυζιού συμβάλλουν στην ανάπλαση των φλεγμονών, τόσο της ακμής, όσο και της επούλωσης των ρυτίδων κι είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες Ε και Β, λιπαρά οξέα, λινολεϊκό και ολεϊκό οξύ, αντιοξειδωτικές, εξαιρετικές αντιγηραντικές, μαλακτικές και ενυδατικές ουσίες.  Είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία Ζinc, φώσφορο, μαγνήσιο, ποτάσσιο και μαγγάνιο.

Αποτελείται από ακόρεστα λιπαρά οξέα, ειδικά Ελαϊκό Ω9 και Λινελαϊκό Ω6 οξύ. Είναι γνωστό ως το μόνο φυσικό έλαιο που περιέχει Γαμμα-Ορυζανόλη. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε (τοκοφερόλες) και φυτοστερόλες. Η μοναδική αυτή σύνθεση προσφέρει ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες στην επιδερμίδα, καθώς και αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος. Επιπλέον, το έλαιο ρυζιού είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικό, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνει την πρόωρη γήρανση και μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Λόγω της περιεκτικότητας του σε φυσικές στερόλες, παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και επουλωτικά οφέλη στην επιδερμίδα.

Επιδιορθώνει ατέλειες του δέρματος, περιορίζει την απώλεια υγρασίας από το δέρμα και τα μαλλιά, προσφέρει χαλαρωτική ανακούφιση στο δέρμα που έχει υποστεί έγκαυμα και εξισορροπεί το σμήγμα. Βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος και αυξάνει τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των βιταμινών C και E.