Το λεμόνι είναι ένα εσπεριδοειδές ευρέως χρησιμοποιούμενο από κάθε πολιτισμό, κάθε κουλτούρα, αποτελώντας ένα χρήσιμο συστατικό όχι μόνο στην κουζίνα αλλά στον καλλωπισμό και στην περιποίηση του ανθρώπινου σώματος.

Από τη φλούδα του λεμονιού λαμβάνονται ωφέλιμα αιθέρια έλαια, ενώ στον χυμό του περιέχονται πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα οι δερματολόγοι αλλά και η βιομηχανία καλλυντικών έχουν το λεμόνι σε περίοπτη θέση και υποκλίνονται στα χαρακτηριστικά του.

Ο χυμός λεμονιού έχει αδιασμφισβήτητα τονωτική και απολεπιστική δράση, ενώ είναι ιδανικός για λιπαρούς τύπους δέρματος με σημαντικά διεσταλμένους πόρους. Επίσης ο χυμός λεμονιού είναι ωφέλιμος για τα αδύνατα μαλλιά καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση της λιπαρότητας και πιτυρίδας.

Να επισημανθεί ότι το άρωμα και το όξινο pΗ του λεμονιού οφείλονται στην παρουσία κιτρικού και μηλικού οξέος τα οποία ανήκουν στα Α-υδροξυοξέα (AHA). Μία χαρακτηριστική θετική επίδραση που έχουν τα οξέα του λεμονιού είναι η άμεση δράση τους.

Η σάρκα του λεμονιού περιέχει βιταμίνες Α αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, D, και C και μια πληθώρα ωφέλιμων αλάτων, απαραίτητων για την υγεία της επιδερμίδας.

Η βιταμίνη C που αποτελεί συνώνυμο της νεανικότητας βρίσκεται σε τεράστιες ποσότητες στα λεμόνια και με τη βιταμίνη E θεωρούνται ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση.